dinsdag 29 oktober 2013

Bloemkool met saffraan van Ottolenghi & pompoensoep


Bloemkool met saffraan & pompoensoep
Ingrediënten

Bloemkool
  • 1,5 theelepel saffraan
  • 75 mL kokend water
  • 1 bloemkool
  • 1 rode ui
  • 100 gram groene olijven
  • 100 gram sultana rozijnen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 eetlepels peterselie
Pompoensoep
  • 1 flespompoen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • handje munt
  • 100 gr feta
  • boullion
  • tabasco
  • honing
Bereiding bloemkool van Ottolenghi
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in kleine roosjes
  3. Snij de ajuin in ringen en spoel de rozijnen. Doe de saffraan in een kommetje en giet er het kokende water over. Laat een minuutje trekken en giet het mengsel dan in een grote kom. 
  4. Voeg er de bloemkool, rozijnen, ajuinringen en laurier aan toe. Roer alles door elkaar. Snij de olijven doormidden, verwijder de pitten en meng ze ook door het geheel. 
  5. Schep alles in een ovenschaal en bedek hem met aluminiumfolie. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in de oven, tot de bloemkool beetgaar is. Schep halverwege de baktijd de groenten goed door en zet de schaal afgedekt weer terug in de oven.
  6. Laat de groenten een beetje afkoelen voor je er de peterselie door mengt. Verwijder het laurierblaadje en breng de schotel zo nodig op smaak met peper en zout
Lekker als bijgerecht

Bereiding pompoensoep
  1. Snijdt de pompoen in stukken en de ui in kleine stukjes
  2. Zet een grote pan op het vuur en verwarm hierin de olie en fruit de uitjes tot ze glazig zijn
  3. Voeg de stukken pompoen toe en bak deze even mee met de uitjes
  4. Voeg het blikje tomatenpuree toe en roer deze door
  5. Doe een blokje boullion en schenk een hoeveelheid water in de pan. Laat op zacht vuur met de deksel op de pan 15 minuten koken
  6. Snijd ondertussen de feta en de munt fijn en doe zet deze apart
  7. Pureer het geheel tot een gladde soep wanneer de pompoen zacht is (prik erin met een vork om dit te controleren). Als de soep dik is kan je extra water toevoegen.
  8. Maak de soep op smaak met zout en peper en meng de honing en wat tabasco erdoorheen
  9. Schep op borden en garneer met de munt en feta
Lekker als hoofdgerecht met brood of de bloemkool van Ottolenghi of als voorgerecht


Geen opmerkingen:

Een reactie posten