Ingrediƫnten (2 personen)
Aubergines
- 1 grote aubergine
- Handje citroentijm
- 1 granaatappel
- 1 theelepel za'atar
- Olijfolie
Karnemelksaus
- 1,4 dl karnemelk
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1.5 eetlepel olijfolie
- 1 kleine teen knoflook
Pompoen
- 1 flespompoen
- Pompoenzaden, zonnebloempitten & amandelsnippers
- Olijfolie
- Zout & peper
Bereiding Aubergine
- Verwarm de oven voor op 200' C. Snijd de aubergines overlangs doormidden, snijd ook door het groene steeltje. Maak met een klein scherp mes drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snijd ze weer in, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
- Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje met de olijfolie, totdat alle olijfolie is opgenomen. Bestrooi ze met de tijmblaadjes (kun je geen citroentijm krijgen, neem dan gewone tijm en doe er een paar druppeltjes citroensap over) en een beetje zout en peper, leg er nog een paar takjes citroentijm bij. Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven, zodat het vlees gaar, geurig en lichtbruin wordt. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
- Maak intussen de granaatappel (AH verkoopt bakjes met granaatappelpitten, dan hoef je niet zelf aan de slag) en de saus klaar. Wil je toch zelf de granaatappel slachten, heb je hier een filmpje op foodtube hoe het moet.
- Klop voor de saus alle ingrediƫnten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt (die kun je niet opeten). Bestrooi ze met za'atar en flink wat granaaatappelpitten en garneer met een takje citroentijm. Maak het gerecht af door er nog wat olijfolie over te druppelen.
Bereiding Pompoen
- Verhit de oven tot 220 graden.
- Snijd aan beiden kanten van de pompoen een schijfje eraf en snijd de pompoen over de lengte doormidden.
- Verwijder de pitten met een lepel of een mesje en snijd elke helft in 2-3 cm dikke parten
- Leg ze op een bakplaat en bestrijk het vruchtvlees met olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper.
- Zet de braadslee 25-30 minuten in de oven tot de parten gaar en licht gekleurd zijn. Laat ze afkoelen.
- Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en rooster daarin de zaden en pitten tot ze lichtbruin zijn.
- Strooi de zaden over de pompoen en serveer als bijgerecht (in dit geval bij de aubergine)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten